tirsdag 21. februar 2017

"The Year of Living Danishly" av Helen Russell

"The Year of Living Danishly" av Helen Russell, original utgitt i 2015 i UK, 2/5 stjerner.

Helen Russell, livsstilsmagasinjournalist fra London, starter sammen med mannen, et nytt liv i Jylland i Danmark, hvor de skal bo og leve i ett års tid, da mannen hennes får jobb i Legoland. I løpet av det året, forsøker Helen å finne ut av om Danmark er verdens beste land å bo i, og om Danmark er den lykkeligste plass på jord.

"´Just this morning,´ he said, showing me an email that had indeed come out of the blue earlier that day, getting in touch and asking whether he´d be interested in relocating... to Denmark. The country of pastries , bacon, strong fictional females and my husband´s favorite childhood toy."

Helen Russell book

Boka er delt opp i tolv emner, ett for hver måned, der hun tar for seg hjemmet og begrepet Hygge i ett  kapittel, dansk arbeidsliv, hun tar opp danske tradisjoner, likestillingen i Danmark, og hvordan det er å være kvinne i Danmark, skattesystemet, mattradisjoner, klima og vær, og barn og familieliv i Danmark. Hvert kapittel oppsummeres med fem-seks punkter over ting som hun har lært iløpet av måneden om å leve i Danmark. Den er skrevet på en humorfylt og vittig måte, med masse ironi og jeg lo høyt flere ganger i første halvdel av boka, og i begynnelsen av boka var den ganske morsom å lese, men fra midten og utover, syns jeg det ble litt vel mye tall og gjentakelser, så på slutten ble den litt langdryg å lese. Hun baserer mye på forskning, ofte fra tilfeldige artikler funnet på Google, noe som senker bokas troverdighet, samtidig som at det kanskje er ment for å være litt overfladisk. Hun driver med litt forskning til boka si, om dansker er de lykkeligste, og alle personene som hun spør åpent om de er lykkelige, svarer mellom åtte og ti på en skala fra en til ti. Selvfølgelig svarer de det, når hun spør. Hun spør høyt utdannede, vellykkede mennesker som uansett aldri ville ha innrømmet om de ikke var lykkelige i livet. Generaliseringene er mange i boka, blant annet skriver hun at folk i Danmark er lykkelige, fordi de ikke har sympati med dyr som blir dissekert, ergo er de lykkelige mennesker. Likevel, får hun frem ved å skrive om henne og mannens langvarige problemer med å få barn, og den stressfylte hverdagen de hadde i London, at Danmark er et godt sted å være, også da hun plutselig og uventet klarer å bli gravid mens de bor i Jylland. 

The Year of living Danishly hygge

"Am I, I hesitate to even dare to think it, am I... happy? Just as I am? Danish-style?"

Boka er veldig informativ, og absolutt noe å lese om man vurderer å bosette seg i Danmark for ett år eller to. Den danske kulturen, og deres tradisjoner og regler, det er nok ikke mye hun har utelatt å fortelle om i boka, så den er veldig informativ. Tilogmed janteloven og dens betydning for dansker, blir nevnt. Likevel, savna jeg litt den skandinaviske feelingen, og mer av den virkelig danske levemåte. Kanskje ble hun ikke godt kjent med noen dansker, annet enn overfladiske bekjentskaper, og derfor ikke fikk gå helt til bunns i ting. Generelt får forfatteren frem at Danmark er et godt land å bo i, og jeg tror henne så vel. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar